Avrupa Birliği, gümrük işlemlerini dijitalleştirmek, sadeleştirmek ve üye ülkeler arasındaki uygulama farklılıklarını azaltmak amacıyla hazırlanan kapsamlı gümrük reformunu kademeli olarak uygulamaya başladı.
Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından kabul edilerek AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan düzenlemeyle, gümrük işlemlerinin üye ülkeler arasında daha uyumlu hale getirilmesi, idari yükün azaltılması ve sınır kontrollerinde risk yönetiminin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Reform kapsamında, merkezi Fransa’nın Lille kentinde olacak AB Gümrük İdaresi kurulacak. Yeni idare, üye ülkelerin gümrük makamları arasındaki işbirliğini artıracak, Birlik genelindeki risklerin ortak değerlendirilmesini sağlayacak ve sınırlardaki tehditlere koordineli müdahaleyi destekleyecek.
Yeni yapının temel unsurlarından biri de mevcut ulusal bilgi teknolojileri sistemlerinin yerini alacak AB Gümrük Veri Merkezi olacak. Böylece ithalat ve ihracata ilişkin gümrük ve ürün bilgileri zamanla tek bir AB veri platformu üzerinden sunulabilecek.
Sistemin kullanımı e-ticaret işletmeleri için 1 Temmuz 2028’den itibaren zorunlu olacak. Veri merkezi ise en geç 2031’de diğer işletmelerin kullanımına açılacak.
Reformla düşük değerli e-ticaret gönderilerine ilişkin kurallar da değişiyor. AB, 150 avroyu aşmayan gönderilerdeki gümrük vergisi muafiyetini kaldırmış, bunun yerine 1 Temmuz 2026-1 Temmuz 2028 arasında paketlerdeki her ürün türü için 3 avroluk geçici gümrük vergisi getirmişti.
Küçük paketlerin gümrüklerde oluşturduğu işlem maliyetleri için kasım ayından itibaren ayrıca AB genelinde ek işlem ücreti alınacak. Bu ücretin tutarı, AB Komisyonunun hazırlayacağı düzenlemeyle belirlenecek.
Üye ülkelere gerekli düzenlemeleri hayata geçirmek için 12 ay süre tanınırken, AB Gümrük İdaresinin 2027’de faaliyete başlaması öngörülüyor.
Kaynak: AA